Warning: Creating default object from empty value in /home/rdor1613/public_html/modules/mod_random_image/helper.php on line 85
header-rafting.png
25 de ani de Salvamont la Vatra Dornei

1985 – 2010 – 25 ANI DE TRADIŢIE SI PASIUNE

Înființată în anul 1985 de un grup de iubitori ai muntelui, fondatori ai clubului de munte dornean Gențiana, polul fiind ing. Romanică Tirel, în jurul căruia s-au adunat Drăgan Dimitrie, Mihuță Stelică, Dorneanu Gheorghe, Ciuntu Dragomir, Todirean Traian, Dranca Gavril, Dzubinschi Igor, Buzilă Cătălin, Vasiluț Toader, Nuțu Tiberiu, Tănase Constantin, formația Salvamont Vatra Dornei a organizat activitatea de salvare montană în Bazinul Dornelor cu sprijinul financiar al Consiliului Orășenesc Vatra Dornei.

În perioada 1985 – 1989 prin acțiunea Asaltul Carpaților, s-au amenajat traseele montane din Suhard, Călimani, Giumalău și Munții Bistriței. Acțiunile formației salvamont se concretizau prin patrulări în zilele de week-end pe traseele montane, îndrumarea turiștilor pentru evitarea evenimentelor nedorite, acordarea primului ajutor pe pârtiile de schi Parc și Telescaun, precum și participări la Raliurile și Școlile Naționale Salvamont (inclusiv un loc I național)

La 25 de ani distanță, când condițiile financiare și tehnice au evoluat, echipa Salvamont Vatra Dornei continuă să asigure condiții de siguranță maximă pentru turiștii montagnarzi fiind ghidați de aceeași dragoste pentru munte și frumusețile lui ca și inițiatorii acestei mișcări. Conform HG 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, funcționăm ca serviciu de interes public în cadrul Primăriei Vatra Dornei. Formația dispune de 13 salvatori montani și 5 aspiranți. Salvatorii Montani sunt atestați prin participări la Școli Naționale de Salvamont, în cadrul cărora sunt aprofundate și actualizate cunoștințele despre: căutarea în avalanșă, salvarea din perete, salvarea cu elicopterul, tehnici de alpinism. Pregătirea medicală este asigurată de medici specializați SMURD (Serviciu Medical de Urgență Reanimare și Descarcerare). Verificarea practică a cunoștințelor se face în cadrul Raliurilor Naționale Salvamont prin probe complexe de patrulă (15 – 20 km.), acordarea primului ajutor, iar în funcție de sezon folosirea tehnicilor de schi – alpinism sau escaladă. Rezultatele obținute în perioada 1998 – 2008 sunt concretizate prin obținerea locurilor II, III și IV, excepție făcând perioada 2002 – 2004 când datorită lipsei fondurilor echipa nu a putut participa la Școlile și Raliurile Naționale Salvamont, o problemă constituind și dotarea slabă cu echipament și tehnică de intervenție. La ora actuală formația poate interveni operativ datorită echipamentului performant din dotare:

1. Dacia 4X4 + remorcă;

2. Autoutilitară Robur

3. Snowmobil

4. Targă profesională UT 2000

5. Targă profesională de iarnă Tiromont

La acestea se adaugă echipamentul de intervenţie de tip alpin.

Începând cu anul 2000, acțiunile formației salvamont includ și măsuri de promovare a turismului activ prin:

- PROGRAMUL DE TURISM MONTAN ÎN STAȚIUNEA VATRA DORNEI - prin care turiștii care sosesc în stațiune beneficiază de însoţire gratuită pe traseele montane de către membrii salvamont;

- ZIUA NAȚIONALĂ SALVAMONT- 1 august

Continuând tradiția începută în anii 1981 și 1983 de către membrii clubului Gențiana în munții Tatra (Gerlahovska – 2655 m., Rysy – 2500m.), anul 2004 a constituit pentru formația Salvamont Vatra Dornei o nouă piatră de încercare prin expediția realizată în munții Caucaz. Efortul a fost cu atât mai mare cu cât ascensiunea s-a produs în luna noiembrie, în extrasezon, iar resursele financiare au constat din sponsorizări și eforturi personale. Un merit deosebit îl au Primăria Vatra Dornei și firma Cotnari – Iași.

Unul dintre proiectele propuse este realizarea unui panou artificial de escaladă care va fi realizat cu sprijinul Primăriei Vatra Dornei și care cu siguranță va constitui un valoros punct de atracție.

În prezent, pentru viitor continuând tradiția, salvamontiștii dorneni mereu cu aceeași dragoste de munte vor asigura integritatea și siguranța turiștilor, căutând noi opțiuni ale turismului de aventură, oferind posibilități din ce în ce mai variate de recreere și distracție în sânul naturii. În același timp, vom continua atragerea tineretului către sporturile de munte și drumeție, în general realizând concomitent o selecție riguroasă a celor ce ni se vor alătura.

Publicitate
Banner

Cauta pe site